Dieta paleo
PEŁNA LISTA POKARMÓW, KTÓRE NALEŻY WYKLUCZYĆ I KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ ZGODNIE Z PROTOKOŁEM AUTOIMMUNOLOGICZNYM
POKARMY, KTÓRE MOŻNA SPOŻYWAĆ
Warzywa
karczoch, rukola, szparagi, bok choi, brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, seler, botwina, ogórek, fenkuł, zielona fasola, jarmuż, por, sałata, grzyby, rabarbar, zielony groszek, szpinak, kabaczek, rzeżucha
WARZYWA KORZENIOWE
Buraki, marchewka, seler korzeniowy, klębian kątowy (jicama), cebula, pasternak, rzepa, rzodkiewka, brukiew, szczypior, słodkie kartofle
MIĘSO
Wołowina, żubr, bizon, baranina, ryby, owoce morza, indyk, kurczak, kaczka, wieprzowina, królik, sarnina
TŁUSZCZE
Tuszcze zwierzęce, olej z awokado, olej kokosowy, olej z kaczki, smalec, olej z oliwek, olej palmowy, łój
ROSOŁY I PODROBY
Rosół na kościach
Wątroba
Nerki
Serce
OWOCE
Jabłka, morele, awokado, banany, jeżyny, borówki, kantalup, czereśnie i wiśnie, mandarynki, kokosy, daktyle, winogrona, figi, grejfruty, guawa, spadź, kiwi, limonki, cytryny, mango, jagody, nektarynki, pomarańcze, papaja, gruszki, brzoskwinie, persymona, śliwki, ananasy, granaty, truskawki, maliny, arbuzy
ZIOŁA
Bazylia, liście laurowe, rumianek, szczypiorek, kolendra, koper, lawenda, cytronela, majeranek, mięta, pietruszka, rozmaryn, szałwia, estragon, tymianek
INNE
Ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, mąka kokosowa, ocet z kokosów, daktyle, suszone owoce, miód, syrop klonowy, oliwki, łosoś, sardynki, tuna, ocet ze śliwek
PRZYPRAWY
Cynamon, goździk, czosnek, imbir, szafran, sól morska, szczypior, kurkuma
POKARMY FERMENTOWANE
Kefir z kokosów, warzywa fermentowane (marchewki buraczki itp.), kombucha, kapusta kiszona, kefir wodny
POKARMY, KTÓRE NALEŻY WYELIMINOWAĆ
ZBOŻA
Amarant, jęczmień, kasza gryczana, kasza z ziarna pszennego, kukurydza, kamut, proso, owies, komosa ryżowa, ryż, żyto, sorgo, orkisz, teff, pszenica
FASOLA I INNE STRĄCZKOWE
Adzuki fasola, czarna fasola, groch, groch włoski, fasola półksiężycowa, fistaszki, fasola czerwona kidney, soja
JAJKA
Kurze, gęsie, kacze
PSIANKOWATE
Pieprz kajeński, papryka ostra, bakłażan, jagody goji, papryka, kartofle, słodka papryka, pomidory
NASIONA
Anyż, rzepak, kminek, chia, kolendra, nasiona kopru, len, musztarda, gałka muszkatołowa, mak, dynia, sezam, słonecznik, konopie
ORZECHY
Migdały, orzechy brazylijskie, orzech nerkowca, kawa, kakao, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzech makadamii, orzechy włoskie
POKARMY MLECZNE
Masło, ser, śmietana, masło ghi, mleko, jogurt
ALKOHOL
LEKARSTWA
NSAID
Aspiryna, Ibuprofen, Naproxen
INNE
Karagen, chemiczne barwniki, guma guar, słodziki, stevia, zagęszczacze
Leczenie choroby autoimmunologicznej to nie tylko wykluczenie niektórych pokarmów, ale też inne interwencje, które przyśpieszą proces gojenia i wpłyną korzystnie na wyeliminowanie procesu autoimmunologicznego.
Oto inne zalecenia:
1.Stosować zdrowe produkty- Właściwa proporcje Omega-3/ Omega-6 kwasów wpłynie korzystnie na zmniejszenie procesu zapalnego w organizmie. Optymalny stosunek Omega-3 do Omega-6 kwasów wynosi 1:1.
2.Spożywać zdrowe organiczne mięso ze zwierząt karmionych na pastwiskach a także włączyć do diety inne produkty organiczne na tyle, na ile jest to możliwe.
3.Włączyć do diety więcej produktów uzdrawiających przewód pokarmowy, takich jak rosoły na kościach, mięso pochodzące z organów, ryby i olej kokosowy.
4.Unikać spożywania nadmiernych ilości cukru i skrobi.
5.Włączyć do diety pokarmy fermentowane, takie jak kiszona kapusta, kombucha, kefir z mleka kokosowego i probiotyki.
6.Zapewnić organizmowi właściwy poziom witaminy D poprzez przyjmowanie suplementów, a także ekspozycję na światło słoneczne.
7. Zwalczać stres
Nie brać na swoje barki za dużo obowiązków
Polecana aktywność fizyczna: spacery na świeżym powietrzu, medytacja i joga.
8. Spać 8-10 godzin dziennie w ciemnym pomieszczeniu.
Komentarze